dinsdag 7 juli 2009

NOORD tot NOORD OOST (8)


Ver van huis. Zo voelt het in dit achterste deel van Europa. Vertrouwd en toch anders. Veel vriendelijke en hulpvaardige mensen.
Voortdurend maken ze muziek. ’s Avonds in restaurants en caf├ęs en overdag op straat of achter de muren.
De stad is buitengewoon schoon, groen en heeft een paar mooie, grote parken waar je lekker op het gras mag liggen.
Kortom, ik vind het prettig vertoeven in deze kleine stad.

Zowel het Pools als het Litouws vormen een mysterie voor me. Naast bekende letters hebben ze ook raadselachtige tekens en nieuwe klanken. Zoals ik het hoor, klinken beide talen zacht en rustgevend. Zoemend als een hommel. De meeste klanken worden voor in de mond gevormd en de n wordt nasaal uitgesproken. Slavische talen met Latijnse invloeden, want tunnel is hier ook gewoon tunnel. De meeste Litouwers spreken en verstaan wel wat Engels, waardoor de communicatie tot nu toe soepel verloopt. Hoe dat morgen in Estland zal gaan is nog een verrassing.

2 opmerkingen:

M. zei

Hallo Lieve Charry!

Wat heerlijk om je verhalen te lezen. Alsof ik nog steeds een beetje met je op reis ben!
Hier in Nederland ben ik weer geheel en al thuisgekomen. Anouk was inderdaad ROCKEN!!!!. En heerlijk om de meiden weer bij me te hebben. Nu de laatste week voor hun vakantie met musical van groep 8, overvliegdag naar groep 3 en groep 6, afscheid van juffen en kinderfeestjes. Ik ben er maar druk mee.
liefs van M.

Mirjam zei

Hoi Charry,

Leuk dat je me een email stuurde.
Ik nu je reis kan volgen.
Zo te lezen ben je volop aan het genieten. Eerst was ik aan het raden wie M. was, maar nadat ik de foto zag weet ik het natuurlijk.
Nu weer verder. ik beneiuwd waar je nog allemaal naar toe ga. Ik blijf je volgen.
Liefs M.