zondag 28 juni 2009

Noord tot Noord Oost

OP REIS (1)

Bij Rheine wordt ik het mij bewust: ik ben op reis! Een tevreden en loom gevoel trekt door me heen. M.kijkt op uit haar boek. "Volgens mij geniet je". Ik beaam het met een knikje.
Buiten worden de contouren van het Teutoburgerwoud zichtbaar. Van binnen tornen flarderige herinneringen zich los en verdwijnen wervelend in de luchtstroom achter de trein. Mijn lijf voelt zwaar en moe. De expeditie Noord tot Noord Oost is begonnen.

In Berlijn maken we een fikse wandeling vanuit ons hotel. We passeren veel terrasjes op de Oranienstrasse, steken de brug van Spree over en lopen over het Museum Insel naar Unter den Linden. Het voelt vertrouwd opnieuw in deze uitgestrekte stad te zijn met zijn wisselende architectuur en zijn groene brede boulevards. Ik zie dat de "Stilte Ruimte" onder de Brandenburger Tor nog steeds bestaat en wijs M. de plek waar ik de foto van de dame met de schoenen maakte. Wat later eten we miso soep, shasimi, sushi's en een verse salade op een verstolen binnenhofje. Het stadse lawaai klinkt ver weg. Allebei voelen we de vermoeidheid uit onze voeten omhoog kruipen. Het wordt een korte avond en een lange nacht.
Morgen reis ik het onbekende tegemoet.

Geen opmerkingen: